הומאוסטזיס ברמה מולקולריתמפת האתרעל האתרעקרונותספריהאאוקריוטיםפרוקריוטים?מוכנים  
*

אאוקריוטים

רקע תיאורטי

מבוא לבקרת ביטוי גנים

פרק ראשון


העלו בדמיונכם טיול בפארק ההרפתקאות המדהים מכולם: התא החי.
מזערו את עצמכם ונסו לחדור מבעד לקרום התא.
לא, אין זה פשוט, אלא אם כן תחליטו שאתם מולקולות מים, או אז תגלשו באחת מתעלות האקוופורינים בקרום התא יחד עם מולקולות נוספות כמוכם.
זהו, אתם בפנים. הסבך עצום, אין רואים למרחק, הכול מסתיר והכול רוחש חיים. קרומים אנדופלסמטים, "חבלים" מהשלד התוך- תאי משתלשלים מכל מקום, ריבוזומים מייצרים חלבונים בסרט נע וחלבונים מסוגים שונים "משוחחים" ביניהם, פעילים בכל מקום ורצים טרודים להבשיל ולהשתבץ במקום המיועד להם בתא, או אולי אפילו לצאת מהתא בשליחות חשובה כלשהי.

להרחבה ראשונה



פרק שני
אתם מתיישבים נפעמים ואומרים לעצמכם: יש כאן משימה לבילוש -



מי נותן את ההוראות והיכן הן נמצאות ?
כיצד הם יודעים אילו חלבונים לייצר ומתי ?
איך, איך כל העסק המורכב הזה עובד בתיאום מופלא כל כך ?
כיצד תנועת המבקרים הנכנסים והיוצאים להרפתקאו-תא לא רק שאינה משבשת את הפעילות, אלא משתלבת בפעילויות ומפעילה פעילויות נוספות?

להרחבה שניה



פרק שלישי
אתם ממשיכים לטייל ועוברים את קרום הגרעין. אין זה פשוט, אלא אם כן תתחזו לחלבון בקרה, למשל.
אתם נמצאים במרכז השליטה והבקרה- בספרייה- בגרעין. כאן נמצא כל המידע, כתוב בשפה של דנ"א וארוז היטב בכרומוזומים. עצמו את עיניכם לשנייה ודמו את הדנ"א כרצף אותיות עצום המתפרס על פני עשרות ספרים.

בשפת הדנ"א כתובים המתכונים לבניית חלבונים רבים. את משמעות רוב רצף האותיות עדיין לא פענחו (גם לא בפרויקט הגנום).
מדעני ההווה והעתיד אינם אומרים נואש והם טרודים יומם וליל בפענוח ובזיהוי של המתכונים הבלתי מוכרים.



יופי, יש לנו תשובה היכן נמצא המידע, אבל האם ניתן לגשת לכל הספרים ולהעתיק את המתכונים?
כמו בכל ספר בישול, גם כאן יש לגשת לגרעין: חלק מהמתכונים נמצאים בשימוש תמידי. מתכונים אחרים מועתקים לפי הצורך ויש אפילו קטעי ספרים שלמים (בתאים מסוימים) שלא ניתן כלל לעיין בהם ולהעתיק מהם מתכונים לייצור חלבון.

להרחבה שלישית



פרק רביעי
מי מעתיק את המתכונים לייצור חלבון? כמו בכל ספרייה גם כאן יש מכונת צילום המאפשרת העתקה של המתכונים (אם כי העתקה בכתב ראי).



למעשה, התיעתוק מתבצע על ידי רנ"א פולמראז, אולם ההחלטה איזה מתכון לתעתק ובאיזו מהירות מתקבלת על ידי מספר "ספרניות קפדניות" - החלבונים גורמי התיעתוק, המתקשרים לאזורים מיוחדים בדנ"א והמאפשרים (או שאינם מאפשרים) את העתקת המידע.



להרחבה רביעית



פרק חמישי
הצלחתם כבר להעתיק את המתכונים; אתם בדרך החוצה מהגרעין ובטוחים שהמידע שברשותכם יאפשר לכם לגשת אל הריבוזומים ולייצר את החלבון.
רגע רגע, עצרו! העותק שברשותכם עדיין כתוב בכתב סתרים. יש עוד לעשות שינויים, קיצורים, הדבקות. המתכון חייב לעבור עריכה וארגון מחדש לפני שייצא מהגרעין.

כתרגיל בעריכה של רנ"א שליח, נסו לקרוא את המשפט שלפניכם כפי שהוא רשום, ואחר כך קראו ללא האותיות הצהובות. (יש הבדל ?)


להרחבה חמישית



פרק שישי
אתם בדרך לריבוזומים - מקום הייצור של החלבונים. המתכון המושלם לייצור החלבון (כלומר מולקולת רנ"א שליח המעובדות) בידיכם ואתם בטוחים בהצלחתכם.
נא להמתין, לא כל מולקולות הרנ"א שליח עוברות מיידית לתהליך ייצור חלבונים. האם יש לכם "כרטיס מועדון"?



כלומר, בדקו האם המתכון שהבאתם כולל קוד התחלת קריאה ?
אם לא, יש כאן בעיה קטנה...

להרחבה שישית



פרק שביעי
זהו, התקבלתם. המתכון לייצור חלבון שהבאתם נקלט בריבוזומים. תהליך הקריאה על גבי הריבוזומים נמצא בעיצומו. חומצות אמיניות מובאות אל הריבוזומים ונקשרות זו לזו לפי המתכון המעובד שהבאתם. כבר אפשר לראות התחלה של חלבון. טוב, לא נגזים... פפטיד קטן.
גם כעת החלבון עדיין אינו יכול להתחיל לתפקד.
במקרים רבים החלבון שנוצר אינו מוכן לפעולה. עליו להגיע ליעד פעולתו ולעבור שינויים שיכשירו אותו סופית לעבודה. גם אז,לעתים עליו פשוט להמתין ל"שעת האמת" - הרגע שבו יהיה בו צורך אמיתי. אז הוא יעבור שיפעול שיכשיר אותו לפעילותו.



להרחבה שביעית
 
חזרה

מוכנים? | פרוקריוטים | אאוקריוטים | ספריה | עקרונות | על האתר | מפת האתר | לדף הראשי


כל הזכויות שמורות © 2002, משרד החינוך
האתר נבנה בידי סנונית